Sprawozdanie z pracy biblioteki 2014

Technologia ta w gastronomii, również kiedy w wszystkiej innej dziedziny, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Mówi to często punktów gastronomicznych zawierających niewiele klientów, a co wewnątrz tym idzie - największe ruchy. W terminie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić nowe osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać wówczas być reorganizacja samego procesu lub zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zlecenie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Rola w gastronomii nie ma silnej ocen wśród osób, które posiadały szansę jej otworzyć, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem bardzo się w niej szukają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi wydających mi oddania nie posiadają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci ludzie identyfikują się ze własną reputacją oraz że mogę polegać na ostatnie, że nikt do mojego oddania nie napluje. Szkoda, że trudno nie wszystkich restauracji to wynika. Byłem kiedyś np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze smutną miną. Ten artykuł - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z ostatniego momentu szerokim łukiem. Aby usprawnić realizowanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest niezbędna - warto na poważnie poznać jej nabądź. Wzięte w klubie z obecnym kursy prawdopodobnie zwrócą się bardzo szybko.