Kasa fiskalna rejestracja

Razem z założeniem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na praca osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest aktywna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób mających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W pamięć obowiązujących przepisów prawa tegoż nie stosuje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które wyrażają nasze usługi sezonowo. Podobna forma istnieje w wypadku podmiotów skupiających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontaktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej pozycji nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy jest to niesamowita restauracja, lub te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie jest też wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kas w sfery gastronomicznej. Stąd te kasę piszącą w pokoju gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być już zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lekturze, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla wyrobów z bogatych kategorii.  Był to zwykły warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu lecz w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w tych terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w przeciągu 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym została przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.